Af kørelærer Lars Klinggaard
Bilen er – og – bliver endnu mere i fremtiden – en meget vigtig transportform for os alle. Bilkørsel er en færdighed, som mange mennesker gør brug af hver eneste dag, og det kræver både uddannelse og erfaring. Vi kan alle – kørelærere, elever og forældre – gøre meget for, at vi fremtiden får veluddannede bilister, der har glæden, sikkerheden og trygheden ved at køre bil. Og det får man bedst ved at investere i en køreuddannelse frem for et lynhurtigt bilkursus.
Hvad vil du helst? Tage et lynhurtigt bilkursus eller en køreuddannelse, som du har glæde af resten af livet?
Bilen er en vigtig del af vores hverdag, både på job og i privatlivet. Og i yderområderne, hvor der ofte er langt mellem de offentlige transportmidler, er bilen stort set uundværlig.
Bilkørsel er med andre ord en færdighed, som masser af mennesker gør brug af hver eneste dag. Men også en færdighed, som kræver både uddannelse og erfaring. Bilkørsel skal læres både for ens egen skyld og for de andre trafikanter.
At købe bil er en dyr investering, og rigtig mange unge mennesker tager det som en selvfølge, at de skal have bil og helst meget hurtigt efter, at de har bestået køreprøven, altså lige efter, at de er fyldt 18 år.
Et kørekort er også en investering. I modsætning til investeringen i en lækker bil – der måske kun holder 10 år – så er investeringen i et kørekort en langvarig investering, der gerne skulle give mange sikre køreglæder i trafikken.
Kørekortinvesteringen kan se uoverskuelig ud, når man er ung og også gerne vil leve det dejlige ungdomsliv med fester, venner, rejser, ny bil osv. Det kan jeg sagtens sætte mig ind i, men som kørelærer gør jeg hver dag en indsats for ikke blot at lære de unge mennesker at køre bil, men også at give dem en uddannelse, dvs. en forståelse for det at være bilist.
For mig er det ikke nok, at de elever, jeg sender ud i trafikken på egen hånd, har lært at køre bil.
De skal være så dygtige og sikre, at de også føler sig trygge og ”selvkørende”, når kørelæreren og den køreprøvesagkyndige er steget ud af bilen.
Dygtigheden og sikkerheden skal være et succesparameter for de unge – i stedet for antallet af timer. Det er mere sejt at køre de ekstra lektioner, der skal til, for at eleven føler sig tryg og klar til køreprøven i stedet for, at eleven føler sig presset til at blive indstillet til køreprøve lige efter den obligatoriske køreundervisning.
I Svendborg har vi kørelærere et godt og fagligt samarbejde med de køreprøvesagkyndige, og de tager deres ansvar meget alvorligt. De unge mennesker består simpelthen ikke køreprøven, før de trygt kan køre bilen og på egen hånd orientere sig i trafikken.
Jeg oplever, at præstations- og eksamensangst bliver mere og mere udbredt blandt de unge mennesker, hvilket jo i høj grad hænger sammen med det enkelte menneskes forventninger og krav til sig selv.
Det er altid sundt at have lidt sommerfugle i maven, før man skal præstere det, man har trænet i, og netop derfor er det endnu mere vigtigt for mig som kørelærer, at eleven er klar og velforberedt, når det er tid til køreprøven.
At dumpe flere gange er på ingen måde befordrende for elevernes selvværd og deres sikkerhed og ro i trafikken. Så hellere bruge nogle ekstra lektioner, og den investering er hurtigt tjent hjem, når der måles på selvværd og sikkerhed. I den forbindelse er det vigtigt, at også eleven lytter efter sin ”mavefornemmelse” for, hvornår han/hun er klar til køreprøve – selvfølgelig i samråd med kørelæreren.
Vi kommer aldrig ned på en dumpeprocent på 0. Der er mange faktorer, der spiller ind til en køreprøve, fx eksamens- og præstationsangst, den berømte ”sorte klap”, osv. Men vi kan alle – kørelærere, elever og forældre – gøre meget for, at vi fremtiden får veluddannede bilister, der har glæden, sikkerheden og trygheden ved at køre bil. Og det får man bedst ved at investere i en køreuddannelse frem for et lynhurtigt bilkursus.